işü

Adacayının Faydaları Nelerdir

Şifalı bitkiler arasında en çok bilinenlerden biride adaçayıdır. Adaçayı yabani olarak dağ tepelerinde kendiliğinden yetişen bir ottur. Açık yeşil renge sahip olan bu otun yaprakları uzun olup kokusu da son derece keskin bir yapıya sahiptir. Haziran ve Temmuz aylarında yaprakları çiçek açan adaçayı toplanmaya başlanır ve kış için güneşe serilip kurutulur. 

Daha ziyade kuru adaçayı kullanılsa da yazın bu otun taze yeşil yaprakları da tercihe göre kullanılabilmektedir. Adaçayı hazırlamak için kaynamış su kullanmanız yeterlidir. Bir su bardağı kaynar suyun içerisine katacağınız 2 çay kaşığı kurumuş adaçayını 5-10 dakika kadar demlemeye bıraktıktan sonra süzüp içmeniz halinde adaçayının faydalarından yararlanabilirsiniz. Adaçayı hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta soğuk suyun içine koyarak kaynatmamaktır. Aksi halde tüm yararını kaybedecektir.

Adaçayı son derece şifalı bir bitkidir. Adaçayının faydaları arasında en bilineni çok güçlü bir antiseptik olmasıdır. Bu özelliği sayesinde ağız yaralarında, dişeti hastalıklarında ve boğaz ağrısında gargara yapılması tavsiye edilmektedir. Antiseptik özelliği sayesinde diş eti iltihaplanmasında adaçayı gargarası ağrıyı hemen kesecek, ağızda bulunan yaranın iyileşmesini sağlayacak ve boğaz enfeksiyonlarında boğaz ağrısını büyük oranda azaltacaktır.

Adaçayı aynı zamanda etkili bir gaz sökücüdür. Bu özelliği ile hazımsızlık yaşayan kişilerin kurtarıcısı olarak görülür. Bağırsak ve mide gazlarını sökerken aynı zamanda sindirim sistemini destekleyerek düzenli çalışmasını sağlar. Astım hastaları için göğüs yumuşatıcı etkisi nedeni ile kullanımı önerilmektedir. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri nedeni ile aşırı stres altında bulunan kişilerin sakinleştirici olarak kullanması önerilmektedir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI