işü

Agız yarası nasıl gecer

Ağız yaralarının oluşum nedeni henüz kesin olarak belirlenememiş olsa da yine de bu yaraların oluşumlarını tetikleyen bazı faktörler belirlenmiştir. Bunlar arasında en ilginç olanı ise ağız dokusunun narin olması nedeni  ile yenilip içilen besinlerden dolayı bu dokuların zarar görerek yara oluşumuna neden olmasıdır. 

Yani gün içerisinde tükettiğiniz bir bardak taze sıkılmış portakal suyu bile ağız dokunuz nazikse aft oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle ağız yarası tedavisi gören kişilerin  tedavi süresince asitli, aşırı ekşi ve acı yiyeceklerle  içeceklerden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Peki ağız yarası nasıl geçer?

Ağız yarası tedavisi için ilk öncelikle doktor muayenesi şarttır. Bu muayene esnasında doktorunuz aft nedenleri için inceleme yapacak ve hastalığın nedenini belirleyerek tedavi planlamasını buna göre gerçekleştirecektir. Aft nedeni bulunmazsa tedavi hem çok daha uzun sürecek hem de altta yatan neden ortadan kaldırılmadığı için hastalık sürekli olarak tekrarlayacaktır. Ağız dokusu narin olduğu için ağız yarası oluşan bir kişinin tedavi sonrası yapması gereken bu dokuyu tahriş edecek asitli yiyeceklerden uzak durmasıdır. Aynı şekilde vitamin eksikliği nedeni ile ağzında yaralar oluşan bir kişi ise vitamin takviyesi ile desteklenecektir.

Aft tedavisi için ilaç kullanımı son derece yaygındır. Aft ilaçları arasında en etkilileri antibiyotiklar ve içerisinde kortizon barındıran kremlerdir. Yine antiseptik özelliğe sahip ağız gargaraları hastanın ağrısını ve acısını dindirmek için kullanılmaktadır. Ağız yarası için ilaç kullanan kişiler gün içerisinde tuzlu su ile gargara yapmak, oksijenli suya batırılmış temiz bir pamuk ile yaraların üzerine kompres uygulamak gibi yöntemler ile biraz daha rahatlatılabilmektedir. 

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI