işü

Akciger Kanserinin Evreleri

Akciğer kanseri evrelemesi kanserli hücrelerin yayılımına ve boyutlarına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Akciğer kanseri genel olarak 4 ana evrede incelenmektedir. Akciğer kanseri 1. evre ilk evre olarak kabul edilmektedir. Birinci evre akciğer kanseri hastalarında kanserli oluşum gösteren kitlenin boyutları henüz 5 cm. çapından daha küçüktür ve kanserli hücrelerin tümü akciğer dokusu üzerinde yer almaktadır.

Yani yakın hiç bir organa ya da lenf bezlerine yayılım söz konusu değildir. Bu evrede anlaşılır hiçbir akciğer kanseri belirtisi görülmez. Akciğer kanseri ikinci evre yine kanserin kolay tedavi edilebildiği ancak belirtilerin çok anlaşılır olmaması nedeni ile zor yakalanabildiği bir evredir. Bu evrede kanserli hücrelerin boyutları 7 cm. çapını aşmamakla beraber akciğer içerisinde yer alan lenf bezlerine yayılım ya da kanserli hücrelerden oluşan tümörün lob bronşunu tıkamış olması durumu söz konusudur. Bu evrede yakalanan hastalar hemen ameliyata alınmakta, akciğer kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi tedavisi ile desteklenerek sağlıklarına kavuşmaları sağlanmaktadır.

Akciğer kanseri üçüncü evrede diğer organlara yayılım söz konusu olmamakla beraber lenf bezi, kaburga ve kalp zarı gibi göğüs içerisinde yer alan yapılarda kanserli hücreler gözlemlenmektedir. Bu evrede tümor 7 cm. çapını geçmiş olur. Bu evrede yakalanan akciğer kanseri hastalarında öncelik kemoterapi ve radyoterapi uygulanarak hastalığın kontrol altına alınmasını sağlamak ve bunda elde edilen başarıya göre ameliyata karar vermektir. Akciğer kanseri 4. evre ise kanserli hücrelerin diğer akciğer lobuna ya da beyin, böbrek üstü bezleri ve karaciğer gibi organlara sıçraması ile oluşur. Ne yazık ki Akciğer Kanseri 4. evre hastalarında tedaviden çok hastanın yaşam kalitesini ve süresini uzatmaya çalışılmaktadır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI