işü

Böbrek Tası Ameliyatı Nasıl Yapılır

Böbrek taşının doğal yollarla idrar kanalından geçerek düşürülemeyeceği durumlarda böbrek taşı ameliyatı yapılması zorunludur. Böbrek taşının boyutlarının 2 cm’den daha büyük olması ya da birden fazla çok sayıda böbrek taşının bulunması böbrek taşı ameliyatı yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Böbrek taşı ameliyatı günümüzde daha çok kapalı ameliyat olarak isimlendirilen endoskopik ameliyatlar ile gerçekleştirilir.

Açılan küçük bir kanal ile ameliyat gerçekleştirilir ve böbrek içerisinde oluşan taşların temizlenmesi sağlanır.PNL adı verilen bu yöntemin gerçekleştirilmesi için hastalara genel anestezi uygulanır ve ameliyat sonrasında böbreklerden idrar geçişini kısa bir süre dışarıya direkt olarak alması için küçük bir tüp takılır. Neforostamı tüpü adı verilen bu tüp en az 2 en fazla 5 gün boyunca hastanın vücudunda kalır ve daha sonra küçük bir müdahale ile çıkarılarak hastanın eski yaşamına dönmesi sağlanır.

Böbrek taşı ameliyatı için tercih edilen bir diğer yöntem ise üretoroskopik müdahalelerdir. Bu müdahalenin en büyük avantajı hastaların aynı gün hastaneden taburcu olmalarına olanak sağlamasıdır. Böbrek taşı ameliyatı için seçilecek yöntem hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve böbrek taşının boyutları ile miktarına bağlı olarak belirlenmektedir. Bu nedenle doktorunuzun önerisine güvenmeniz ve onun talimatlarını dinlemeniz önemlidir. Ameliyatların tümü böbrekte çok sayıda taş olması, taşın idrar kanalından atılamayacak kadar büyük olması ya da var olan taşın kırılamaması durumunda tercih edilmelidir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI