işü

Ihlamurun Faydaları Nelerdir

Ihlamurgiller familyasına ait olan ve boyları 30 metreye kadar çıkabilen, kendisi ile aynı ismi taşıyan ağaçtan elde edilen ıhlamur bu ağaçta sarı renkte açan ve salkım salkım aşağıya doğru uzayan bir bitkidir. Slav ırkı tarafından kutsal olarak kabul edilen ıhlamur çiçeği yüksek miktarda nektar içerdiği için arıcılığın yaygın olarak yapıldığı yerlerde alınan bal miktarını arttırmak için özel olarak yetiştirilmektedir. Ihlamurun şifalı olan yeri ise açan sarı çiçekleridir.


Ihlamur ağacının aynı ismi taşıyan çiçekleri toplanır ve özel yöntemler ile kurutulur. Kuruyan ıhlamur yine uygun şartlarda saklanır ve ihtiyaç duyulduğu takdirde ıhlamur çayı yapmak için kullanılır. Bunun için kurutulan ıhlamur çiçeklerinin kaynamış su içerisinde 5-10 dk. demlenmeye bırakılması yeterlidir. Ihlamur kışın daha yaygın görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde son derece etkili olup göğsü yumuşatan özel bir etkiye sahiptir. Gribin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü olması nedeni ile öksürüğün de daha kısa sürede vücuttan attığı balgam ile beraber geçmesine yardımcı olmaktadır.

Ihlamurun faydaları olarak sakinleştirici etkisi, bu etkisi sayesinde son derece ağrılı adet dönemi yaşayan kişilerde bu şikayetlerin azalması, vücutta bulunan kan miktarını arttırması, sindirimi desteklemesi ve kolaylaştırması, kan dolaşımının düzenini sağlaması, böbrekleri temizlemesi, böbrek kumunun dökülmesini ve böbrek taşının düşürülmesini sağlaması, kansızlığa iyi gelmesi ve terleme yolu ile zararlı toksinlerin vücuttan atılması yer almaktadır. Ihlamur kışın özellikle de soğuk algınlığı dönemlerinde kaynatılarak çay olarak kullanılırken yine ıhlamurun kaynatılması ile elde edilen su cildi yenilemesi nedeni ile banyo suyu olarak ta kullanılmaktadır. 

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI