işü

Nanenin faydaları nelerdir

Özellikle de nemli yerlerde yetişen, son derece hoş bir kokuya sahip olan nane ballıbabagiller ailesine üye bir bitkidir. Türkiye’de sadece 7 türü yetiştirilen nanenin 26 farklı türü bulunmaktadır. Türkiye’de yetiştirilen nanelerin en büyük özelliği ise eterik yağ oranı açısından son derece yüksek kaliteye sahip olmasıdır. Nanenin yaprakları çiçeklenmeden toplanmalıdır. Toplanan nanelerin yaprakları direkt güneş görmeyen gölge bir ortamda dallarından ayrıldıktan sonra kurutulmaya bırakılmalıdır.


Kurutulan nane yaprakları dilenirse ufalanarak yemeklerde tat verici olarak kullanılabileceği gibi yapraklarından elde edilen nane çayı şeklinde de tüketilebilmektedir. Nane çayı hazırlamak için kaynamış sıcak suyun içerisine 4-5 yaprak atılarak demlenmeye bırakılması yeterlidir. Nanenin faydaları arasında en etkili olanı mide bulantısını kesmesidir. Nane yüksek miktarda ihtiva ettiği uçucu yağlar sayesinde mide bulantısını dakikalar içerisinde kesmektedir. Mide bulantısı için nane limon çayı hazırlamak için kaynamış bir bardak suyun içine 4-5 yaprak kuru ya da taze nane ile bir dilim limonun atılması yeterli olacaktır. Bu çayı 5 dakika kadar demledikten sonra süzüp tercihen şekersiz olarak içmeniz halinde mide bulantınız hemen hafifleyecek ve dakikalar içinde geçecektir.

Özellikle de gebelikte mide bulantısı için tercih edilen nane çayı hiç bir yan etkisi bulunmadığı için anne adaylarının mide bulantısından kurtulmak için kullanabileceği en etkili yöntemdir. Yine sindirim sistemine yardımcı olduğu için yemeklerden sonra nane çayının içilmesi tavsiye edilmektedir. Böylelikle hazım sorunları daha oluşmadan engellenmiş olacaktır. Yüksek miktarda vitamin içerdiği için kış aylarında içilmesi halinde soğuk algınlığına karşı koruyucu bir etki gösterecektir. Nanenin faydaları arasında sakinleştirici etkisi, bağırsak gazlarını sökmesi ve sıcak suyun içerisinde kaynatılarak koklanması halinde tıkanan burun deliklerini açması da yer almaktadır. 

Sosyal medyada paylaşın :

+ yorum + 1 yorum

17 Şubat 2021 19:23

Nane kokusu; zihni canlandırır, stresi azaltır ve ferahlık sağlar.

Nane kokusunun; motivasyonu artıran ve konsantre olmanızı sağlayan bir özelliği de vardır.

Stresi Azaltan ve Mutluluk Veren 6 Koku: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/stresi-azaltan-ve-mutluluk-veren-6-koku/

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI