işü

Böbrek Tası Belirtileri Nelerdir

Böbrek taşları çok çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Özellikle az su içen kişilerde böbrek taşı oluşma riski yükselmektedir. Bunun nedeni az su içen kişilerin daha az idrara çıkmaları ve zararlı maddelerin böbreklerde birikmesine olanak sağlamalarıdır. Biriken bu maddeler zamanla sertleşmekte ve böbrek taşı oluşmasına neden olmaktadır. Böbrek taşı belirtileri taş böbrekte kaldığı sürece genelde hiç bir şikayete yol açmamaktadır.

Ancak taşın idrarla beraber ilerlemesi ve böbreklerden mesaneye doğru gelmesi halinde burada bulunan kanallarda tıkanmaya yol açtığı için şiddetli ağrıların oluşmasına neden olabilmektedir. Zaten pek çok hastanın doktora başvuruda bulunma nedeni de ortaya çıkan şiddetli ağrı kramplarıdır. Böbrek taşının idrar kanalına girmesi ve bu kanaldan geçebilecek boyutlarda olması halinde hastanın bol sıvı almasını sağlayarak taşı kendiliğinden düşürmesi sağlanmaktadır.

Bu süreçte uygulanacak tek tedavi yöntemi ise ağrı kesici ilaçlar ile hastaların ızdıraplarını azaltmaya yöneliktir. Böbrek taşı belirtisi olarak ortaya çıkan şiddetli ağrı bel bölgesinde başlar ve kasıklara doğru yayılım gösterir. Bu ağrıya ek olarak şiddetli mide bulantısı ve kusma, karın bölgesinde meydana gelen şişlik, idrarda bir miktar kan görülmesi ve sık sık idrar yolu iltihabı oluşması da böbrek taşına bağlı olarak ortaya çıkabilecek belirtiler arasında yer almaktadır.  Böbrek taşı belirtisi görüldüğü anda hemen doktora başvuruda bulunmak gerekmektedir. Çünkü bazen oluşan böbrek taşının çok büyük olması gibi nedenlerle taşın kendiliğinden düşmesi mümkün olmamakta ve müdahale gerektirmektedir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI