işü

Seker Hastaligi Nedir

Şeker hastalığı en basit tanımla vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak insülin eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsülin pankreas tarafından üretilir ve çeşitli yollarla vücuda giren şekerin hücreler tarafından emilimini sağlar. İnsülin eksikliği sonucu alınan şeker hücreler tarafından emilemez ve kanda hızlı bir şekilde yükselişe geçer. Kandaki şeker seviyesi hızlı bir şekilde yükselirken hücreler ihtiyaç duydukları şekeri depolayamazlar.

Şekerin kanda aşırı seviyelerde yükselmesi ise kanın hücreleri tahrip etmesine neden olur ve buna bağlı olarak vücutta çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkmaya başlar. Sanılanın aksine insanoğlu yaşamak için glukoza yani bilinen adı ile şekere muhtaçtır. Çünkü hücreler enerji üretebilmek adına şekere muhtaçtır. İnsülin bu amaçla Pankreas tarafından salgılanır. Ancak metobolizma hastalığı olarak bilinen diyabet yani şeker hastalığı nedeni ile gerek karaciğer tarafından ihtiyaç duyulduğu için salgılanan gerekse de dışarıdan vücuda giren şekerler hücre tarafından emilemez ve sadece kana karışır.

Oysa normal insanlarda kandaki şeker salgılanan insülin hormonu sayesinde hücreler tarafından emilmekte ve hücrelerde enerjiye çevrilerek kullanılmaktadır. Şeker hastalığı insülin hormonunun yetersiz salgılanmasından ya da salgılanan insülin hormonunun hücreler üzerinde etkisiz kalması nedeni ile oluşmaktadır. Şeker hastalığı yani diyabet yapılacak kan testi sonrasında çok kolay olarak belirlenecek bir hastalıktır. Şeker hastalığı tanısı konulan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli konu diyetlerine çok sıkı bir şekilde uymalarıdır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI