işü

Kronik Böbrek Yetmezligi

Böbrek yetmezliği hastalığı kronik böbrek yetmezliği ve akut böbrek yetmezliği hastalığı olmak üzere iki ana grup içerisinde incelenmektedir. Böbreklerin yavaş yavaş işlevlerini yitirdiği hastalık kronik böbrek yetmezliği hastalığı olarak isimlendirilmekte ve ne yazık ki çok sinsi bir hastalık olduğu için son evresine kadar çoğu zaman hastalık yakalanamamaktadır. Bu hastalıkta zamanla böbrek hücreleri öldüğü için ne yazık ki ölen hücrelerin yenilenmesi mümkün olmadığı için ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kronik böbrek yetmezligi tedavisi için uygulanabilecek tek yöntem hastanın böbrek nakli ameliyatı olmasıdır.

Ülkemizde organ bağışı çok yetersiz olduğu için gerçekleştirilen böbrek nakli ameliyatlarının büyük bir bölümü hastanın yakını olan canlı donörlerden alınan böbrekler ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle doku uyumunun sağlanamadığı hastalarda uygulanabilecek tek yöntem uygun böbrek bulunana kadar diyaliz cihazına girmektir. Diyaliz cihazı yapay böbrek olarak adlandırılabilecek bir cihazdır. Vücuda bağlanan iki boru ile vücutta dolaşan kirli kan bu amaç için özel olarak gerçekleştirilen bir cihazdan geçer ve temizlenerek diğer borudan tekrar damara verilir ve temiz kanın vücutta dolaşması sağlanır.

Diyalize giren hastalar için en önemli olan konu beslenmedir. Böbrekleri düzenli olarak çalışan kişilerde böbrekler sürekli olarak kanı süzerek temizlerken böbrek yetmezliği hastası olan kişilerin böyle bir şansı yoktur ve bu nedenle beslenme düzeni oluşturmaları çok önemlidir. Diyetine uyan ve düzenli olarak diyalize giren kişilerde hem yaşam standartları hem de yaşam süresi yükselmekte ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri mümkün olmaktadır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI