işü

Pankreas İltihabı Nedir

Halk arasında pankreas iltihabı olarak bilinen pankreatit son dere sık görülen bir hastalıktır ve akut pankreas iltihabı ile kronik pankreas iltihabı olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut pankreatit uzun süre ve aşırı şekilde alkol tüketimi, sık sık safra kesesi taşı oluşumu ve bu bölgede meydana gelen yaralanmalar gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan ve hızlı şekilde hastalığın belirtilerinin ortaya çıktığı türdür. Akut pankreas iltihabının sık sık tekrarlaması ya da uzun süre tedavi edilmemesi halinde ise hastalık müzminleşerek kronik pankreas iltihabı haline gelmektedir. Pankreas vücut için diğer organlar gibi son derece önemli bir organdır ve düzenli olarak çalışmaması beraberinde pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Pankreas iltihabı belirtileri arasında ilk sırayı sürekli olarak mide bulantısı ve kusma yaşanması alır. Daha sonra vücutta ateşin yükselmesi, nabızın normalden hızlı atmaya başlaması, deride kızarıklık ve döküntülerin oluşması, sık sık hıçkırık tutması, karnın belirgin şekilde şişmeye başlaması ve beraberinde hazımsızlık sorunun ortaya çıkması ve baş ağrısı almaktadır. Ayrıca pankreas iltihabı ile mücadele eden kişilerde böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkların ortaya çıkması da sıklıkla görülmektedir.

Bu hastalığa yakalanan kişilerde sindirimi sağlayan enzimlerin bariz şekilde azalması nedeni ile kısa sürede hızlı kilo kaybı yaşanması kaçınılmazdır. Pankreas iltihabı tedavisi hiç vakit kaybedilmeden başlanılması gereken önemli bir süreçtir. Zamanında yapılmayan müdahaleler çok ciddi komplikasyonların oluşmasına neden olacağı için pankreas iltihabı belirtisi gösteren kişilerin vakit kaybetmeden kendilerine en yakın noktada bulunan sağlık kurumlarına başvuruda bulunmalıdır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI