işü

Meme Kanseri Riskini Azaltan Besinler

Ülkemizde olduğu gibi aynı zamanda dünya genelinde de en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanseri en az kadınlar kadar erkekleri de etkileyebilen bir kanser türüdür. Üstelik erkeklerde meme dokusunun çok daha az olması bu kanser türünün çok daha agresif olmasına neden olmaktadır. Meme kanseri genetik yatkınlığı olan bir kanser türü olduğu için annesi, babası, kardeşi, halası gibi birinci dereceden yakın akrabaları arasında meme kanserine yakalananların bulunduğu kişiler için risk çok daha yüksektir.Meme kanseri belirtileri diğer kanser türlerine oranla çok daha kısa sürede anlaşılır hale geldiği için genelde erken evrede yakalanmaktadır. 

Düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapan kişiler genelde memede ele gelen kitle üzerine doktora başvuruda bulunmaktadır. Memede kitle olması her zaman meme kanserine işaret ediyor olmasa da yine de bir doktor tarafından muayene edilmesi önemlidir. Meme kanseri belirtileri arasında memeden akıntı gelmesi, memede şişlik, memede kızarıklık, meme başının içeri çekilmesi gibi şekil bozuklukları ve memenin bir bölümünün içe çökmesi gibi belirtiler yer alır. Meme kanseri nedenleri olarak ise genetik yatkınlık, çevresel faktörler, hiç doğum yapılmaması ya da bebek emzirilmemesi, sigara tiryakiliği, yoğun alkol tüketimi ve obezite ilk sıralarda bulunmaktadır.

Meme kanserinden korunmak için beslenme çok önemlidir. Meme kanseri riskini azaltan besinler bol bol tüketilmeli, ayrıca aşırı kilo almaktan kaçınılmalı ve fazla kilosu olan kişiler diyet yaparak bu kilolarından kurtulmaya çalışılmalıdır. Bugün obezite meme kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün ve ölümcül hastalığın ana nedeni olarak gösterilmektedir. Lahana ve brokoli gibi besinler içerisinde yüksek miktarda protein ve mineral barındırırken aynı zamanda kanserden koruyucu enzimlere de sahiptirler ve meme kanserinden korunmak amacı ile bol bol tüketilmesi önerilmektedir. Ancak yararlı olduğu için her gün brokoli ya da lahana yemekte sağlıksız bir beslenme yöntemi olduğu gibi bir süre sonra aşırı depolanma vücudunuzda zararlı etkilere yol açacaktır. Doğru olan düzenli ve dengeli beslenmek, stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak, spor yapmak ve daha hareketli bir yaşam tarzını sürdürmeye çalışmaktır.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI