işü

Pankreas Kanseri Nedenleri

Pankreas kanseri nedenleri hakkında yapılan yüksek maliyetli araştırmalara rağmen ne yazık ki halen risk faktörleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak pankreas kanseri tanısı konulan hastalar incelendiğinde hastaların büyük bir çoğunluğunun aşırı kilolu olması ve sigara kullanması obeziteyi ve sigara tiryakiliğini pankreas kanseri nedenleri arasında ilk sıralara taşımaktadır.
Ayrıca ilerleyen yaşta pankreak kanserine yakalanma riskini arttıran önemli faktörler arasında yer almakta olup kadınlarda 67 erkeklerde ise 63 yaşından sonra pankreas kanserine yakalanma riski yükselmektedir. Beslenme alışkınlıklarının da pankreas kanserini tetiklediği bilinmektedir. Özellikle de sebzeden zayıf hayvansal gıdalardan zengin beslenme diyetleri pankreas kanserine neden olmaktadır. Kırmızı etin aşırı tüketimi ile pankreas kanseri arasındaki ilişki bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır.

Son yıllarda organizması ile oynanan GDO’lu ürünlerin tüketiminin yaygınlaşması ile beraber pankreas kanseri vakalarında deyim yerindeyse bir patlama yaşanmış ve dünya genelinde bu kanserin görülme sıklığı rekor seviyelere ulaşmıştır. Özellikle de nitrik adı verilen koruyucu madde içeren sucuk, salam ve sosisin çok fazla tüketilmesi pankreas kanserinin oluşmasına neden olabilmektedir. Kronik pankreas iltihabı hastası olan kişilerde pankreas kanseri riski belirgin biçimde yükselirken yine birinci dereceden yakın akrabalarında pankreas kanseri bulunan kişiler için yüksek risk söz konusudur. Pankreas kanseri tanısı yapılan muyane ve hastanın yakınma öykülerinin ardından doktor tarafından talep edilen testlerin ışığında konulabilmektedir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI