işü

Tansiyon Belirtileri

Tansiyon kalbin kanı pompalarken damarlarda oluşan basınç değerini ifade etmektedir. Kalbin kanı pompalamak için kasılması anında oluşan basınç yüksek tansiyon olarak isimlendirilirken kanı pompaladıktan sonra kalbin gevşemesi esnasında oluşan basınç ise küçük tansiyon olarak isimlendirilmektedir. Yüksek tansiyon ve düşük tansiyon belirtileri birbirinden farklı olup her ikisinin kişi tarafından doğru bir şekilde ayırt edilmesi çok önemlidir. Yüksek tansiyon belirtileri şiddetli baş ağrısı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantıları ise kusmadır. Ayrıca yine yüksek tansiyona bağlı olarak baş dönmesi ve burun kanaması da sıklıkla yaşanan belirtiler arasında bulunmaktadır.

Yüksek tansiyonda burun kanaması kafatası içerisinde yoğun baskı sonucu oluşmaktadır ve burun kanamasının oluşmadığı zamanlarda beyin kanaması geçirme riski bariz şekilde yükselmektedir. Tansiyonun yükselmesi halinde hemen hastaya
limon suyu içirilmesi ya da sarımsak yedirilmesi tansiyonun normal değerlere düşmesini sağlayacaktır. Düşük tansiyon belirtileri olarak akla ilk gelen tansiyonu düşen kişinin ayağa kalktığı anda başının dönmesidir. Baş dönmesinin yanı sıra göz kararması, üşüme, halsizlik ve yorgunlukta tansiyon düşüklüğü belirtisi olarak kabul edilmektedir. Tansiyonu düşük olan kişiye bol tuzlu ayran içirilmesi tansiyonun kısa sürede yükselmesini sağlayacaktır.

Düşük tansiyon sanıldığı gibi tehlikeli bir durum olmayıp uzun süre aynı seviyede kalmaması halinde sağlığa yararlı bile kabul edilmektedir. Ancak tansiyonun çok uzun süre 7 seviyesinin altında kalması hastanın şoka girmesine neden olabilecek riskli bir durumun oluşmasına neden olabilecek tehlikeli bir süreç olarak görülmektedir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI