işü

Andropozla Baş Etmek



Çoğu kişi kadınların menopoz dönemi geçirdiğini bilir ancakerkeklerin de kendi menopoz dönemi olduğu pek bilinmez. Erkekler orta yaş krizidiye anılan evreyi yaşarken bazı doktorlar ve araştırmacılar aslında menopozunerkek versiyonu olan andropozu yaşıyor olabileceğini söylemektedir.

Bazı erkekler için bu şaşırtıcı olsa da andropozgitgidedaha iyi bilinmekte ve daha fazla doktor tarafından tanınmaktadır. Erkeklerdeyaş ilerledikçe görülen enerji kaybından depresyona, cinsel istek kaybındancinsel fonksiyon bozukluğuna kadar birçok durum bununla ilişkili görülmektedir.Bazı doktorlar bu belirtileri ve kemik yoğunluğunun azalması, kilo alımı gibibaşka belirtileri yaşayan erkeklerin hormon replasman terapisi veya başka birtedavi almasını tavsiye eder. Andropoz genel olarak ergenliğe girişin tersigibidir. Hormonal, psikolojik, kişisel, sosyal, cinsel ve ruhsal değişikliklerbu şekilde görülür.

Andropoz testosteron hormonunun azalmasıyla karakterizedir.Testosteron erkeklik hormonudur ve yaşlandıkça erkeklerdeki seviyeleri düşer.Ancak bazı erkekler diğerlerine göre bundan daha çok etkilenir. 40 ve 55yaşları arasındaki 25 milyon Amerikan erkeğinin andropozdan bir dereceye kadaretkilendiği düşünülmektedir.

Erkek menopozu andropoz oldukça sinsi olabilir. Testosteronkaybı 35 gibi genç bir yaşta görülebilir ve yılda %1 ila 1.5 oranında seyreder.Menopoza giren kadınlardaki ani östrojen kaybının aksine, yıldan yıla azalantestosteronun menopoza benzer belirtilere sebep olacak kadar azalması uzunzaman alabilir.

Asabiyet, yorgunluk, depresyon, azalan cinsel istek veereksiyon problemi andropozun en sık görülen belirtileridir. Kişi hiçbir şeyleilgilenmek istemediği gibi kıpırdayacak kadar bile enerjisi olmayabilir.Andropoz hakkında ilk çalışma 1940’lı yıllarda yayınlanmış olsa da tıp dünyasıyeni yeni ilgi göstermeye başladı denilebilir. Andropoz yaşayan erkeklerindoktor muayenesi sonrasında sadece belirtilerinin tedavi edilmesi yaygıngörülen bir durumdur. Örneğin andropozsebebiyle depresyon görülüyorsa, sadeceantidepresan ilaç kullanımı doğru bir tedavi değildir. Bu sadece depresyonutedavi ederken, andropozu etkilemez. Ayrıca cinsel istek kaybı gibi diğerbelirtileri daha kötü hale getirebilir.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI