işü

Brokolinin Faydaları

Brokoli, günümüzde sayısız faydaları ispatlanmış olan, çok yararlı bir sebzedir. Havuçta bulunanbeta karotenden çok daha fazlasını içermektedir.Brokoli, her yemeğin yanında haşlanarak sunulabilir. Ayrıca suyu da içilebilecek bir sebzedir. Brokoliyi düzenli tüketen kişilerde, mide, bağırsak ve yemek borusu kanserlerine hemen hemen hiç rastlanmamaktadır.

Brokoli, yüksek miktarda C ve B1 vitaminleri içermektedir. Bunlara ek olarak, kükürt, selenyum, potasyum ve kalsiyumu brokoliden almak mümkündür. 3 çeşit brokoli bilinmektedir. Bunlar, beyaz, mor ve yeşil brokoli olarak sınıflandırılmıştır. Brokoli çiğ olarak yenilebilmektedir. Haşlanarak yenilmesi tercih ediliyorsa, haşlanırken suya birçok vitamin bırakacağı unutulmamalıdır. Bu sebeple, brokolinin haşlandığı su, başka bir yemekte değerlendirilmelidir. Brokoli çok miktarda alınarak, derin dondurucuda saklanabilir. Kalori açısından da çok düşük değerlere sahip olan bu sebze, diyetlerde de yer almaktadır. Özellikle mesane kanserini önlediği bilinmektedir. Hatta bu kanseri tedavi etmede de yardımcı olmaktadır. Brokoli, et ile beraber yenilirse, etin içerisinde var olması muhtemel olan kanserojen maddeleri yok eder. Eğer pişirme esnasında çıkan koku, rahatsızlık veriyorsa, haşlama sırasında, bir miktar limon suyu eklenmesi kokuyu yok edecektir.

Akciğer kanserine karşı da son derece koruyucu olduğu bilinmektedir. Brokoli, düzenli tüketildiğinde, kalp krizi ve katarakt riskini oldukça düşürmektedir. Özellikle ileri yaşlarda karşılaşılan kemik erimesine karşı, brokoli tüketilmelidir. Kadınları, göğüs kanserinden koruyan bir madde de brokolinin içerisinde bulunmaktadır. Brokoli ayrıca, antioksidan özelliğe sahip olan bir sebzedir. Kişilerin hormon dengelerini ayarlama konusunda da oldukça etkilidir. Brokoli, sigara kullanıcılarına önerilmez. Fazla tüketilmesi, cilt sorunlarına, migrene, mide rahatsızlıklarına ve nefes darlığına sebep olabilir. Her gıda gibi, brokoli de kararında tüketilmelidir. Çiçek gibi bir yapıya sahip olduğundan, ilaçlamalar sırasında, daha fazla ilacı tuttuğu için, brokoli alırken organik ürünlerden yana tercih yapılmalıdır. Brokoli haftada birkaç defa düzenli olarak tüketildiğinde, vücutta iyotun emilmesini ciddi oranda azaltır. Bu sebeple, sık brokoli tüketenler, iyotlu besinlere ve iyotlu tuza yönelmelidir. Brokoli, çorbası yapılarak, garnitür şeklinde ve salata olarak sunulabilir. Tercihe göre, zeytinyağı ve limonla pişirilerek, yoğurt ile servis edilebilir.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI