işü

Dukan Diyeti Nedir Ve Nasil Yapılır

Son yıllarda diyet listelerinin başında gelen dukan diyeti,protein agırlıklı bir zayıflama programını içermektedir. Dukan diyeti karbonhidrat agırlıklı olmamakla beraber özellikle yagsız proteinler ile süt ürünleri,deniz ürünleri ve kümes hayvan etlerini kapsayan saglık açısından ideal bir diyet programıdır.

Protein agırlıklı yapılan dukan diyeti ile kısa zamanda ideal kilolara kavuşuldugu gibi vücut direnci ve metebolizmaya yönelik tüm saglık aktivitelerini ön plana çıkarmaktadır.

Dukan Diyetinin Birinci Aşaması
Dukan diyetinin birinci aşaması son derece kapsayıcıdır. Haftalık periyotlar olarak yanlızca et,balık,yumurta ve süt ürünleri tüketilmektedir. Bu ilk evre tam olarak 10 günlük kısa bir periyodu kapsamaktadır. Bu dogrultuda yapılan diyet sonucunda 5 günlük bir zaman çizelgesi içerisinde yaklaşık olarak 2-3 kilo vermeniz ön görülmektedir. Uygulanan protein agırlıklı bu programda özellikle agız kokusu ve kurulugu yaşanması normal karşılanıcak bir sorundur. Bu problemin üstesinden gelmek için bol miktarda su tüketimine gidilerek diyet programına yardımcı olunması istenilmektedir. Dukan diyetinin ilk bir kaç gününde sıkça görülen kabızlık problemi ile karşılaşmanız mümkündür.


Dukan Diyetinin Evreleri
1. evre: İlk 10 günlük zaman periyodu içerisinde yanlızca protein agırlıklı besleniyorsunuz. (et,balık ve yagsız süt takviyeleri)

2. evre: Sebze ve protein agırlıklı günler ve yanlızca protein günleri. Sebze agırlıklı günlerde ise istediginiz kadar sebze tüketebiliyorsunuz.

3. evre: Haftanın her günü protein ve sebze agırlıklı beslenme. Bunun yanında bir kaç meyve ile bir kaç dilim peynir tüketebiliyorsunuz.Hafta'da bir iki gün karbonhidratlı yiyecekler tüketilebilir(makarna ve pilav gibi) Haftanın 2 günü ödül günü kapsamında sınırsız yiyecekler tüketebilirsiniz

4. evre: Bu son aşamada ise kişisel zevklerinize göre sınırsız yiyeceklerle beslenebilirsiniz.


Protein Evresindeki Beslenmede Kurallar Zinciri
1. Özellikle sıgır ile dana eti ve hatta bunun yanında tavşan eti tüketilebilir fakat kuzu eti kesinlikle yasaklar arasında yer almaktadır. Etlerin hazırlanış aşaması ise yagsız tavada olmak kaydı ile az pişmiş kıvamda olması gerekmektedir.

2. Kümes hayvanlarından hindi ve tavuk eti tüketilebilir.

3. Düşük yaglı janbon yenilebilir. Market ürünü janbonlarda yag oranı yüksek oldugu için uzak durulmalıdır.

4. Sıgır ve dana eti ile özellikle tavuk cigeri tüketilebilir.

5. Tüm deniz ürünleri ayrım yapılmaksızısın tüketilebilir. Yagsız tavada az yag ile sos kullanılmadan hazırlanılması gerekmektdir.

6. Kabuklu ve kabuksuz tüm deniz ürünleri yenilebilir.

7. Gün içinde 2 adet yumurtadan fazlasını tüketmek mümkün. Kolesterol sorunu yaşayan kişiler haftada 4 adet yumurta yiyebilir. Yanlız yumurtanın beyaz kısmı kesinlikle tüketilmemelidir.

8. Yag oranı düşük süt ürünleri tüketilmelidir. Bunlar sırası ile süzme peynir,yag oranı düşük süt. Yanlızca yogur istenildigi kadar tüketilmelidir.

9. Tatlandırıcılar ile çeşitli baharatlar,degişik şifalı otlar,sarımsak,sogan,salatalık,domates,tuz yasak olmayan ve önerilen gıdalardır.


Ek Kurallar
- Gün içinde yaklaşık olarak 1,5 lt su tüketilmesi gerekmektedir. Su mide'de şişlik hissi uyandırır. Bunun yanında su ile hazırlanan çay,kahve gibi içecekleri tüketmenizde mümkün.

- Özellikle gün içinde2 yemek kaşıgı kadar yulaf kepegi tüketilmesi gerekmektedir.

- Sabah yada akşam olmak üzere gün içinde bir seferlik yaklaşık 20 dakika kadar yürümelisiniz.

- Sıvı ve katı yaglardan kaçınılarak diyet programına yardımcı olunması gerekmektedir


Sebze Diyeti
Sizin belirleyeceginiz haftanın 2 günü protein agırlıklı gündür.Bunun dışındaki günler ise sebze ile kombine edilmiş protein günleri olarak belirlenmelidir.

Et ve deniz ürünleri ile kütetebilicehiniz sebzeler ise: enginar,patlıcan,brokoli,lahana,kereviz,lahana,salatalık,domates,mantarıspanak,radikadır. Tüm bu sebzeleri kişisel zevklerinize göre dilediginiz kadar tüketebilirsiniz.


Sebze Ve Protein Günü Diyeti
Kahvaltı: Tatlandırıcı takviyesi ile kahve veya çay. 200 gr yagsız peynir ile yogurt. Bir adet suda haşlanmış yumurta.

Ara Ögün: Ufak kase yogurt veya 100 gr yagız peynir

Ögle: Mantar,balık,tatlandırıcı takviyesi ile kremalı kahve

Ara Ögün: Yagsız tavada hazırlanmış somon balıgı

Akşam: Bir kase kabak çorbası. Yanında dana eti, Sütlü tatlılar

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI