işü

İdrar Yollarında Yanma Ve Tedavi Yönetemleri

İdrar yollarının yanması durumuna ağırlıkla kadınlarda rastlanmaktadır. İdrar yapılırken, acı ve yanma hissedilmesi ile belirti vermektedir. Bu durumu yaşayan kişiler, gün içerisinde, sıkça ve normalden çok fazla sayıda idrara çıkmaktadırlar. Bazen idrar ihtiyacı hissedilse de, tuvalete gidildiğinde yapılamadığı görülebilir.

Çok sıkışmış gibi hissedilmesine rağmen, tuvalete gidildiğinde normalden de az miktarda idrar yapıldığı gözlemlenebilir.
Kadınlarda daha sık rastlanmasının sebebi, erkeklere göre idrar yollarının daha kısa olmasıdır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında, içeri mikrop girişi de mümkün olmaktadır.

Bu hastalık sırasında, kişi sık idrara gider ve idrarını yaparken çok fazla yanma hisseder. Bazı durumlarda kanlı idrar görülebilmektedir. Kokulu ve renkli idrar gözlemlenebilir. İdrar sırasında yanmanın sebebi, iltihap, ur, apandisit ve bel soğukluğu gibi birçok şey olabilir. 
Bu sebeple en doğru teşhis doktor tarafından koyulacaktır. Bazen belirtiler bariz olduğunda testlere ihtiyaç duyulmayabilir. 

Bazen de idrar tahlili istenebilir. Kulaktan dolma bilgiler ile ilaç kullanımı idrar yollarına daha fazla hasar verebilir. Bu sebeple, kesin teşhisten sonra doktorun önerdiği ilaçlar alınmalıdır. Papatya çayı ve nane çayı yanmayı hafifletecektir. Bu sorunun yaşandığı dönemde bol su içilmesi gereklidir. Portakal suyu yanmayı arttıracağından, bu dönemde uzak durulmalıdır. Bir bardak suya, bir çay kaşığı kadar karbonat karıştırılıp içilirse yanma azalacaktır. 
Ayaklar ve kasıklar başta olmak üzere, beden sıcak tutulmalı ve üşünmemelidir. Sıcak su torbası kullanılabilir. Kadınlar, pet kullanımında da hijyene önem vererek, sıkça pet değişimi yapmalıdır. 

Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra, önden arkaya doğru temizlik yapmak benimsenmelidir.

Çok kahve ve çay tüketmek, bakteri oluşumunu arttıracaktır. Pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmek, temizliğe katkı sağlayacaktır. Ağırlıklı olarak dar pantolonlar giyilmemelidir. Sürekli olarak pet kullanımı da enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. 
Bu sebeple gereksiz yere pet kullanılmamalıdır. Sık tekrarlayan idrar yolu yanması yaşanıyorsa, temizliğin en iyi şekilde sağlanması için, genital bölgelere özel olarak üretilmiş şampuanlar kullanılabilir. Doktora gidilmeden iyileşmesi mümkündür. Ancak 2-3 günden uzun süre aynı şiddette süren idrar yolu yanması, ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilir. Bu sebeple geçmesi beklenmeden doktora gidilerek gerekli testler yapılmalıdır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI