işü

Jinekolojik Muayeneyi İhmal Etmeyin

Ne yazık ki ülkemizde yaşayan pek çok kadın sadece hastalandığı zaman jinekolojik muayene olmayı tercih etmektedir. Oysa ki pek çok kadın hastalığı basit bir jinekolojik muyanenin ardından erken dönemde teşhis edilerek tedavi edilebilmektedir. Zamanında teşhis edilmeyen hastalıklar ise zamanla ilerlemekte ya kronik bir hale gelmekte ya da hem tedavi süreci uzamakta hem de tedavi masrafları artmaktadır. Jinekolojik muayenin önemi çok büyüktür ve son yıllarda Sağlık Bakanlığı da bayanları bu konuda bilinçlendirmek amacı ile pek çok kampanya yürütmektedir. 

Jinekolojik hastalıklar her geçen yıl yaygınlaşmaya devam ederken smear testi uygulaması da yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.Smear testi diğer tüm kanser tarama testlerinden çok daha kolay olarak uygulanan bir test olup rahim ağzı kanseri başta olmak üzere pek çok hastalığın kesin tanısında kullanılabilmektedir. Yapılan jinekolojik muayenin ardından yapı olarak kulak temizleme çubuğuna benzer bir çubuk olan pap smear çubuğu ile rahim ağzının hemen içinden sıvı alınmasıya yapılmaktadır. Alınan bu sıvı laboratuvar ortamında incelenmekte ve elde edilen verilere göre olası hastalık izleri aranmaktadır. Ülkemizde yeni başlanan uygulama ile beraber smear testi standart bir test haline getirilmiş ve her jinekolojik muayene ardından uygulanmaya başlanmıştır.

Bu uygulama ile beraber ülkemizde rahim ağzı kanseri sonucu ölen kadın hasta sayısında büyük bir düşüş yaşanmıştır. Bunun en önemli nedeni bu test ile beraber rahim ağzı kanseri tanısı konulmasının çok erken evrelerde başarılabilmesi gösterilmektedir. Erken dönemde yakalanan rahim ağzı kanseri tedavisi çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Rahim kanseri başta olmak üzere jinekolojik kanser türleri ve kadın hastalıktarından korunmanın tek yolu düzenli jinekolojik muyane yaptırmaktır. Bu muayeneler hiçbir hastalığı ve rahatsızlığı olmayan kadınlar tarafından belirli bir periyod dahilinde yaptırılmalıdır. Her kadın en azından 3 ayda bir jinekolojik muayeneden geçmeli, en azından yılda bir kere smear testi yaptırmalıdır. Özellikle de cinsel yönden aktif bir hayat yaşayan her kadın hastalıklara daha açık olması açısından bu muayenelere daha da özen göstermelidir.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI