işü

Ketojenik Diyet

Ketojenik diyeti diğer diyetlerden ayıran en önemli özelliği diğer diyetlerin aksine zayıflama amaçlı yapılmasının dışında temelde sağlık amaçlı yapılmasıdır. Özellikle de son yıllarda deyim yerindeyse tüm dünyaya yapılan kanser ve şeker hastalığından korunmak amacı ile uygulanan bu diyet birinci dereceden yakın akrabalarında bu hastalığı taşıyan kişiler için ise çok daha önemli. 

Bilindiği üzere kanser gibi şeker hastalığı da genetik bir hastalık olarak kabul ediliyor ve birinci dereceden yakın akrabaları için de bu hastalıklara yakalanan kişilerde risk çok daha artmış olarak kabul ediliyor. Bu diyetin en büyük artısı ise bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve özellikle de nöbet geçiren kişilerde nöbetlerin ortaya çıkma riskini azaltması.

Ancak bu diyetin başarılı olması için kesinlikle bu konuda uzman olan bir diyetisyen tarafından diyeti uygulayacak kişinin muayene edilmesi ve elde edilen bulgulara göre kişiye özel bir ketojenik diyet listesi oluşturulması gerekmektedir. Ketojenik diyet epilepsi için uygulanacaksa kesinlikle bu kurala uyulmalıdır. Amerika'da bu konuda yapılan çalışmalar sonucunda son derece başarılı sonuçlar alınmış, ilaç kullanımını bırakarak sadeye diyeti yapan kişilerde epilepsi krizi geçirilme oranları yüzde 90 gibi büyük bir oranda azalmıştır. 1920'li yılların başında son derece popüler olan bu diyet daha sonra ilerleyen yıllarda epilepsi ilaçları ve diğer tedavi yöntemleri ile rekabet edemeyerek popülaritesini zamanla yitirmiştir.

Ancak ilaçların yan etkilerinin zamanla çok daha iyi anlaşılması, artık diyetisyen sayısının artması ve insanların bu hizmetleri alma konusunda imkanlarının artması bu diyeti yeniden gündeme taşımıştır. Diyetin temeli kanserli hücrelerin besin kaynağı olan şeker karbonhidratların kesinlikle sınırlı miktarda tüketilmemesine dayanır. Vücut enerji ihtiyacını karşılamak adına şeker ve protein kullanımını sınırlandırırken yağ yakmaya başlarki bu da keton üretimini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Diyetin şimdiye kadar ortaya çıkan tek yan etkisi olarak kabızlık rapor edilmiştir. Ancak bu yan etki çok nadir olarak görülür ve ek önlemler ile henüz ortaya çıkmadan engellenebilir. Ketojenik diyet yapanlar için gözlemlenen ilk yarar atakların ve krizlerin kademeli olarak azalmasıdır.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI