işü

Sezaryenle Dogum Nedir

Sezaryenle doğum doğumun normal olarak meydana gelmesinin mümkün olmadığı zamanlarda uygulanan cerrahi müdahaledir.

Bu yöntem ile bebek annenin karın bölgesine açılan küçük bir kesi ile annenin karnından çıkarılmakta ve doğum gerçekleştirilmektedir. Sezaryenle doğum son yıllarda ülkemizde daha çok keyfi olarak uygulanan bir doğum yöntemi olarak öne çıkarken pek çok zararı olduğu için artık Sağlık Bakanlığı tarafından yakın takip altına alınmıştır.


Sezaryenle doğum yapanlar hem çok daha zorlu bir iyileşme sürecinden geçmekte hem de sonraki gebeliklerinde benzer sorunlar yaşamaktadır. Bu nedenle anne adayının ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak risklerin bulunmadığı her gebelik kesinlikle normal doğum ile son bulmalı ve keyfi sezaryenle doğum uygulamalarından mutlak suretle kaçınılmalıdır. Sezaryenle doğumun zararları olduğu unutulmamalı ancak normal doğumun mümkün olmadığı ve doktorun önerdiği gebeliklerde de bu sakıncalar nedeni ile normal doğum yapmak için ısrarcı olunmamalıdır.

Bebeğin baş gelişli olarak doğum kanalına inmediği ya da çok iri olduğu gebeliklerde mutlaka vakit kaybedilmeden sezaryenle doğum uygulanmalıdır. Bebekten kaynaklanan faktörlerin yanı sıra annenin engellenemeyen doğum korkusu yaşadığı gebeliklerde de doğumu riske atmamak için sezaryenle doğum yapılması tercih edilmelidir. Gerek anne adayı gerekse de doktor tarafından gereksiz yere ısrar edilen normal doğum vakalarının büyük bir bölümü ne yazık ki ya anne adayının ya da bebeğin hayatını kaybetme riskini ortaya çıkarmaktadır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI