işü

Sok Durumunda İlk Yardım

Hayati tehlike yaratan şok durumları, dolaşım yetmezliğinden ötürü ortaya çıkmaktadır. Dolaşım yetmezliği sonucunda, kan basıncı ciddi oranda düşer.
Organlara giden kanda yüksek miktarda azalma olur. Şoka giren hastada, tansiyon düşer ve bilinç kaybı yaşanabilir. 

Nabız hızlanır, nefes almada zorlanmalar başlar. Şok durumunu yaşayan kişi, aşırı derecede su ihtiyacı duyabilir. 
Bununla beraber idrara çıkma sıklığı azalır. Dolaşım bozukluğu, beyni de etkilediğinden, taşkın davranışlar ve sürekli uykulu olma hali de gözlemlenebilir. Şok belirtilerinin tamamı bir arada görülmeyebilir.

Yaralanmaların sebep olduğu kanamalar ve iç kanamalar, şoka sebep olabilir. Yanıkların oluştuğu kazalar sonucunda da, kişilerin şok yaşaması mümkündür. Şiddetli ishal durumlarının sebep olduğu yüksek miktarda su kaybı da sık rastlanan şok nedenlerinden biridir. Vücutta azalan su miktarı, kandan da azalır. Bu durumda kanın kıvamı koyulaşır ve miktar olarak azalma görülür. Şok durumunu yaşayan hastanın hiçbir şey yapmak için enerjisi kalmaz. Nabzı son derece hızlıdır, ancak zayıftır.

Ani olarak karşılaşılan şok durumunda ilk yardım uygulamasında, amaç durumun daha da ağırlaşmasını önlemek olmalıdır. Şok durumundaki hasta, düz bir yüzeye yatırılmalıdır. Ardından bacaklarının her ikisi de, vücudun kalanından daha yukarıda duracak şekilde kaldırılmalı ve bu şekilde sabitlenmelidir. Bu işlem, kanın kalbe gidişini düzenler. Kan dolaşımı, ciddi oranda düzene girmeye başlar. 
Hastanın üzerinde dar kıyafetler var ise, bunlar çıkarılmalıdır. Dar kıyafetler, dolaşımı olumsuz etkileyecektir. 
Hastanın üşümemesi ve sıcak tutulması çok önemlidir. Ancak, sıcak tutulmasından anlaşılması gereken, vücudun normal ısıda sabitlenebilmesidir.

Hastanın vücudu gereğinden fazla ısıya maruz bırakılmamalıdır. Çok sıcak bir vücut, hastanın damarlarını genişletir, dolaşım bozukluğu tetiklenir ve tansiyon da istenmeyecek oranda düşer. 

Hastanın yaşadığı şoka sebep olan, bir kaza sonucu yaralanma ise, kanama hemen durdurulmalıdır. Hemen sağlık ekiplerine haber verilmelidir. Sağlık ekipleri beklenirken, hastaya ağız yolu ile sıvı takviyesi yapılmalıdır. En etkili sıvı takviyesi, 1 litre içme suyunun içine, 1 kaşık tuz eklenerek hastaya içirilmesidir. Şok durumlarında ilk yardım önemli olduğu kadar, hastanın en hızlı biçimde hastaneye yetiştirilmesi de hayati önem taşımaktadır. 

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI