işü

Tarçının Faydaları Nelerdir

Anavatanı Sri Lanka olan tarçın ayrıca mutfaklarda kullanılan en eski baharatlar arasında bulunmaktadır. Tarçın ağacının kabuğundan elde edilen ve aynı isimle anılan tarçın baharatı kabuk olarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda toz tarçında kullanılmaktadır. Tarçının farklı pek çok türü bulunmakla beraber bilinen 100 türü bulunmaktadır. Bunların arasında en değerlisi ve fiyat olarak en pahalısı Taylan tarçınıdır. Tarçının tedavi amaçlı kullanımı araştırıldığında antik çağlarda bile kullanıldığı görülmektedir.

Tarçın üzerine yapılan araştırmalar sonucunda tip 2 diyabeti tedavi ettiği ve şeker hastalığı üzerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle şeker hastalarının düzenli olarak tarçın kullanması önerilmektedir. Tarçın insülin salgılanmasını dengede tuttuğu için özellikle de tatlıların üzerine toz tarçın serpilerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca bu özelliği sayesinde tarçın kalp krizi riskini de minimum seviyeye çekmektedir. Kandaki kötü kolesterol seviyesini belirgin şekilde düşürdüğü için kolesterol sorunu bulunan kişilerin tarçın kullanımı fayda sağlayacaktır. Günlük yarım çay kaşığı gibi az bir tüketimin bile kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yeterlidir. Kalp damar sistemini güçlendiren tarçın aynı zamanda yüksek oranda kalsiyum ve lif barındırmakta ve bu özelliği sayesinde kalp damar sağlığını olumlu olarak etkilemektedir.

Amerika’da yer alan bir üniversitede gerçekleştirilen akademik çalışma sonucunda tarçının lenf kanseri ve kan kanseri üzerinde olumlu etkisi olduğu, tarçın sayesinde kanserli hücrelerin bölünme hızlarının düştüğü ve kanserin yayılımının gerilediği bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır. Ayrıca yüksek miktarda lif içerdiği ve salgılanan safrayı kontrol altına alan etken maddeler barındırması nedeni ile kolon kanserine karşıda koruyucu etkiye sahiptir. 

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI