işü

Sonbahar detoks zamanıdır

Yaz mevsiminin son günlerini yaşadığımız bu günlerde yaz döneminde alınan toksik maddelerin de atımı için en uygun süreç. Tüketilen alkol, yenilen karbonhidratlı besinler, kızartma, şarküteri ürünleri ve yağlı tuzlu besinler vücudunuzda toksik madde miktarını da artıracaktır. 

Bu durum sizde sonbahar yorgunluğu, halsizlik, uyku problemleri, şişkinlik, sinirlilik, konsantrasyon problemleri yaşatabilir.

Peki önlemek için daha çok hangi besinleri tüketelim;

Güne ılık limonlu su ile başlayın
Su sindirim sisteminin çalışmasına destek olur eğer mide veya tansiyon sorununuz yoksa limonlu su ile toksik maddelerini atımını hızlandırmış olacaksınız.

Sebzelerin en yeşilini tüketin
Yeşil sebzeler içeriğindeki klorofilden dolayı kan dolaşımındaki oksijen kapasitesini artırıyor. Yeşil sebzeler enflamasyonu azaltıyor yani ödem atıcı özellikleri var. Ayrıca lif, C vitamini, demir, folik asit içerikleri de oldukça zengin.


Balık tüketiminizi artırın
Kırmızı et, sakatat, şarküteri ürünlerinden bir süre uzak durup daha çok balık ve tavuk yemeğe çalışın. Balık içeriğindeki omega-3 sayesinde sonbaharda bağışıklık sisteminizi de güçlendirecek.

Alkol, çay ve kafein içeren içeceklerden uzak durun
Vücuttaki toksik madde miktarını artırdıkları için bir süre içmemenizde fayda var. Yerine yeşil çay, ısırgan, ıhlamur desteği almanızı öneririm. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Beyaz un yerine tahıllı, kepekli unlu besinler tercih edin
Detoks süresince lif tüketiminizin yüksek olması önemli. Tahıllı, kepekli unla yapılmış ekmek lif ihtiyacımızın bir kısmını karşılayacaktır, ayrıca daha az işlem gördüğü için en sağlıklı ekmek çeşididir.

Konserve, salamura ürünleri tüketmeyin
İçeriğindeki yüksek orandaki tuz ve besin değerini kaybetmesinden dolayı bu dönemde konserve ve salamura besinlerden uzak durun, herşeyin tazesini tercih edin.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI