işü

Boyuma Göre Kaç Kilo Olmalıyım

Sağlıklı bir yaşam için, kişinin ideal kilosunu bilmesi çok önemlidir. İdeal kilo hesaplandığında, kişi normale göre şişman mı yoksa zayıf mı olduğunu öğrenebilir. Bu sayede, sağlığa kavuşmak için gerekenler yapılabilir. İdeal kilonun hesaplanması için, genel bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntem yüzde yüzlük bir kesinlikte sonuç vermez. Çünkü kişinin vücut yapısı da zayıf veya şişman görünmesinde etkilidir.Geniş bir surata sahip kişiler kilolu görünebilirler, ince ve uzun surata sahip kişiler ise daha zayıf bir görüntüye sahiptirler. Yine de ideal kilo hesaplamalarında, kişi kilo durumu hakkında fikir sahibi olabilir.

Kişiler aynı boyda ve yaşta dahi olsa, ideal kiloları aynı olmayabilir. Spor yapmayan ve kas yapısını geliştirmemiş olan bir kişi, ideal kilosunun altında çıkabilir.İdeal kilonun hesaplanması için en kolay yöntem, kişinin boy uzunluğu değerinin, 150’den çıkartılarak, alınan sonucun 4’e bölünmesi, bölme işleminden alınan sonuca da 100 eklenerek, çıkan sonucun, kişinin boy değerinden çıkartılması ile elde edilen yöntemdir. 


Örnek bir işlem yapmak gerekirse; kişinin boyu 1.78 santimetredir. Bu değer, 150 sayısı ile çıkarma işlemine tabi tutulur. 178-150­=28 sonucuna ulaşılır. Ardından bulunan sonuç 4’e bölünerek 7 sonucu elde edilir. 100 sayısı eklenir ve 107 sayısı elde edilir. Bu sayı, kişinin boyundan çıkarılacaktır. Yani; 178-107=71 işlemi ile 71 kilogram olan ideal kiloya ulaşılır. Kadınlarda, bulunan değerin birkaç kilo aşağısı ideal kilo olarak düşünülebilir.
Kişi, ideal kilosunun yüzde 10 veya daha fazlası kadar üzerindeyse şişmanlık riski başlamıştır. 

Sağlık konusunda inceleme yapılırken, bel çevresindeki yağlanma oranına da bakılır. Ayrıca sahip olunan kilonun, ne kadarının kas, ne kadarının yağ olduğu da önem arz etmektedir. Kişi ideal kilosunun üzerinde ise, hemen uzman bir doktora başvurmalıdır. Gereken diyet ve egzersizlerin doktor tarafından programlanması ile ideal kiloya kısa sürede ulaşmak mümkündür. İdeal kilo önemsenmesi gereken bir konudur. Sadece estetik kaygılarla alakalı olan bir şey değildir. Fazla kilolar, çeşitli hastalıkların da tetikleyicisidir. Bu önemli bilgi unutulmadan, eğer fazla kilolar var ise en kısa zamanda kurtulmaya bakılmalıdır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI