işü

Testis Kanseri Tedavisi

Kanserlerin adlarından hastalığın çıktığı bölge anlaşılmaktadır. Testis kanseri, erkeklerde görülen bir kanser vakıasıdır. Testis kanseri, sperm üreten dokudan kaynaklı bir kanser tipidir. Ülkemizde ve dünyada oldukça sık rastlanan bu kanser tipi, ortalama olarak 15 ile 35 yaş arası erkeklerde en çok görülen kanser hastalıklarındandır. 
Yapılan araştırmalar neticesinde erkeklerde görülen bu hastalığın oranı %1 olarak tespit edilmiştir. Yaş ilerlemesine de bağlı olarak hastalığın artış gösterdiği kaydedilen bilgiler arasında yer almaktadır. Bu oran 20 ile 40 yaşları arasında diğer yaş grubuna göre 6 kat daha fazladır. Hastalık tamamen tedavinin ne zaman başladığına bağlı olarak riskli olup olmadığını gösterir. Diğer kanserler gibi sinsi olmayan bu kanser tipi erken müdahale ile kolayca mücadele edilebilen bir hastalıktır.

Testis Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Testis kanserinin belirtileri diğer kanser tiplerine göre daha belirgin olduğundan tedavi sürecine daha erken girilebilir. Testis kanserinin en büyük belirtileri ise şunlardır;

  • Testislerin birinin diğerinden büyük olması
  • Karın ağrısı
  • Skrotumda ağırlık hissi
  • Testislerin herhangi birinde ya da skrotumda ağrı
  • Seyrek olarak human chronic gonadotropin (HCG) artışına bağlı olarak göğüslerde büyüme ve hassasiyet.

Yukarıda saydığımız belirtiler başka hastalıklardan da kaynaklanabilen belirtiler de olabilir. Ancak testis kanserine yakalanma riskinin tam olarak tespit edilebilmesi yaklaşık olarak 2 haftadır. Eğer belirtiler 2 haftadan fazla yerini koruyorsa, bir tabibe başvurulmasında önem vardır.

Testis Kanserinin Tedavisi
Diğer kanser hastalıklarında olduğu gibi testis kanserinin tedavisi de hastalık evresine, yaş grubuna ve çeşitli hastalık şekillerine göre değişir. Hastalığın tedavisi genellikle 4 şekilde yapılmaktadır. Bunlar Cerrahi tedavi, radyasyon tedavisi, ilaç ve kemik iliği nakli tedavisidir.

Cerrahi Tedavi: Testis ve çevre dokusu, karın bölgesindeki lenf düğümleri ameliyat ile çıkartılır. Ancak bu tedavi şeklinde bir risk bulunmaktadır. Tek testisi alınmış kişilerde diğer testise kanserin bulaşma riski %2 ile 5 oranında kanserin gelişme riski bulunmaktadır.

Radyasyon Tedavisi: testislerde bulunan seminomlar radyoterapi dediğimiz tedaviye fazlasıyla duyarlıdır. Nonseminomlar ise bunun aksine duyarlı değildirler.

İlaç Tedavisi: diğer adı ile Kemoterapi olarak bilinen ilaç tedavisi nonseminomlarda cerrahi müdahaleden sonra, yan etki bakımından en az yan etkisi olan ilaçlar kullanılarak tedavi edilir.

Kemik iliği nakli: Henüz teşhis aşamasında iken kemik iliği nakli denen tedavi uygulanır. Tedavi şekli, hastanın kemik iliği kanser hücreleri alınarak, hücreleri öldürme etkisi olan bir ilaçla öldürür. Bunun ardından dondurulur. Bu ilikler daha sonra hastaya iğne yoluyla tekrar verilir. 
Çoğu hasta testis ameliyatından sonra kısırlığın meydana geleceği düşüncesine kapılsa da bu yersizdir. 

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI