işü

Gıda Zehirlenmeleri Ve İlk Yardım

Gıda zehirlenmeleri; mide bulantısı, kusma, ishal ve karında ağrılar ile belirti verir. Yenilen gıdalarda bulunabilecek mikro organizmaların zehirlemesi ile ortaya çıkar. Dünyada sıklıkla, toplu gıda zehirlenmesi vakalarına rastlanmaktadır.
Yenilen gıdalardan kaynaklanan, kişisel zehirlenme olayları da az değildir. Zehirlenmenin hangi şiddette seyredeceği, sebep olan mikro organizmanın türüne göre değişim göstermektedir. Bu vakalar, yetişkinlerde genellikle kolayca atlatılırken, bebeklerde ve yaşlı kişilerde ölüme kadar götürebilir. 

Zehirlenmeye yol açan mikro organizmalar aslında bakterilerdir. Bu bakteriler, oda sıcaklığında kolayca ürer ve yaşarlar. Bu durum göz önüne alınarak, yemek yapılırken yüksek ısıda pişirilmelidir. Tüketilen gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklıkta ölen bakteriler, düşük ısılarda da yaşayamazlar. 
Bu sebeple, gıdalar 4 derecenin altında ve mümkünse derin dondurucularda saklanmalıdır.Shigella isimli bakterilerin yol açtığı gıda zehirlenmeleri, et, süt ve salataların yenmesi ile ortaya çıkar. Bu zehirlenme türünde, kişi, zehirlendiğini 1-2 gün içerisinde fark eder. Klasik belirtiler olan kusma ve mide kramplarına, kanın görüldüğü ishal eşlik eder. İyileşme 1-2 hafta kadar sürebilmektedir. 

Salmonella isimli bakterilerin sebep olduğu zehirlenmeler de aynı belirtilerle ortaya çıkar. 3-4 gün sonunda iyileşmek mümkündür. En sık olarak rastlanan gıda zehirlenmesi, stafilokok isimli bakterilerin sebep olduğu türdür. Süt ve süt ürünlerinde, et ve salatalarda bu bakteriye rastlanılabilir. Belirtiler 2-3 saat içerisinde ortaya çıkmaktadır. 
Gıdanın alınmasının üzerinden ortalama 3 saat geçtikten sonra, kusma başlar. En hafif zehirlenme tablolarından biridir. Hastalar birkaç gün içerisinde normal hayatlarına geri dönebilirler. Hastaların çok azında ishal gözlemlenmektedir. En tehlikeli gıda zehirlenmesi türü ise, clostridium botilinum adlı bakterinin sebep olduğu türdür.  

Bu bakteriler son derece zehirlidirler ve hava almayan, oksijensiz ortamlarda dahi yaşamlarını sürdürebilirler. Konservelerde sık rastlanılan bir bakteri türü olmasıyla beraber, birçok gıdada bu bakteriye rastlanabilmektedir. Bu tür gıda zehirlenmelerinde, belirtiler ortalama 3 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. Hızla yayılan bakteri, vücudun sinir sisteminde felce yol açarak, kişinin ölümüne sebep olmaktadır.

Tekrar eden kusmalar, uzun süreli ishal, ateşin yüksek olması ve karın ağrısı bir arada seyrediyor ise, acilen doktora görünmekte yarar vardır. Tedavi, bakteri türünün netleştirilmesi ile başlar. Vücudun, ishal nedeni ile kaybettiği sıvı yerine konulur. Gıda zehirlenmesine yol açan bakteriyi ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulanır. 
Sıvı takviyesi, tablonun ağırlığına göre, ağız yolu veya damar yolu ile gerçekleştirilir. Zehirlenme tablolarında yaşanan ishal, aslında vücudun savunma mekanizmasıdır. Bu sebeple, ishali tedavi amaçlı ilaç alınması doğru değildir. Bakteriler, yayılma şansı olmadan, dışkı ile atılmalıdır. Gıda zehirlenmelerinde, fazla vakit kaybetmeksizin, doktora başvurulmalıdır.

Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI