işü

Hapsırık Nasıl Gecer

Özelliklede alerjik yapıya sahip olan kişilerin başlarına çok sık gelen ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarında yaşanan hapşırık üst üste meydana geldiği anda çok can sıkıcı bir hale gelebilmektedir. Özellikle de üst üste hapşırmak, kalp ve yüksek tansiyon hastaları için riskli durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise hapşırırken vücutta ortaya çıkan yüksek basınç etkisi ile kanın kalp damarlarına yoğun bir baskı yapmasıdır. 

Peki hapşırık nasıl geçer?
Aslında hapşırmanın aynı zamanda pek çok faydası da bulunmaktadır. Örneğin yapılan araştırmalar hapşırmanın faydaları arasında en çok ciğerleri temizlemesine dikkat çekmektedir. Yine aynı şekilde hapşırmak sağlıklı insanlar için kalp sağlığını desteklemektedir. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olmayan ya da yüksek tansiyon hastalığı ile mücadele etmeyen kişilerin kesinlikle hapşırığı durdurmak amacı ile bir müdahalede bulunmasına gerek yoktur. Özellikle de hapşırığı durdurmak amacı ile burnu kapatmak felce bile neden olabilecek son derece tehlikeli bir durumdur. Hapşırırken burnu kapatmak kesinlikle doktorlar tarafından yasaklanmaktadır. Hapşırırken burnu tutmak davranışından bu nedenle mutlak suretle uzak durulmalıdır.

Hapşırığı önlemek için yapılabilecek ilk şey burnun iyi bir şekilde temizlenmesidir. Çünkü burun içine kaçan yabancı cisimler ya da kuruyan sümük burunda kaşıntı hissi oluşturarak hapşırmaya neden olmaktadır. Ayrıc yine toza karşı duyarlılığı bulunan kişilerin sık sık hapşırmaya başlamaları halinde ortamı havalandırmaları da yaşadıkları hapşırık krizlerine karşı onlara yardımcı olacaktır. Hapşırığı engellemek adına buruna bir miktar tuzlu su çekmekte olumlu yararlar sağlamaktadır. Bu uygulamalara rağmen sık sık hapşırık krizleri yaşamayı sürdürüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunarak bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekiyor demektir. Çünkü hapşırıklar genelde baharat gibi keskin aromalı baharatlara verilen tepkilerin yanı sıra gribal enfeksiyonlar ve alerjiler gibi hastalıklar sonucu ortaya çıkmaktadır. Altta yatan neden kaldırıldığı anda hapşırık atakları da kendiliğinden geçecektir. Hapşırma anında ise hapşırmayı engellemeye çalışmak çok tehlikelidir ve asla hapşırığı tutmaya çalışılmamalıdır. Yapılan araştırmalar oluşan yüksek basınç nedeni ile hapşırma anından burunu kapatmak beyin kanamasına bile neden olabilmektedir.
Sosyal medyada paylaşın :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI